Koolhydraten en koolhydraatarm eten


Koolhydraten en koolhydraatarm eten
Door Ramona den Dekker | 4 juni 2014

Inleiding
Wanneer je op internet zoekt naar informatie over koolhydraten en koolhydraatarm eten levert dat niet altijd goede resultaten op. Artikelen geven beperkte informatie of geven juist teveel informatie waardoor de lezer interesse verliest. Soms is het taalgebruik te ingewikkeld. Vaak zijn de artikelen niet objectief. Dit artikel is bedoeld om kort, helder en objectief informatie te geven over koolhydraten en koolhydraatarm eten.

Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten geven het lichaam dus energie. Vooral de hersenen en rode bloedcellen hebben koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. In de darmen worden de koolhydraten omgezet in glucose.  Dit wordt in het bloed opgenomen als bloedsuikers en gebruikt als brandstof voor het lichaam. Koolhydraten kun je verdelen in enkelvoudige koolhydraten en meervoudige of complexe koolhydraten.
Enkelvoudige koolhydraten worden ook wel snelle koolhydraten genoemd. Deze koolhydraten worden snel opgenomen in het bloed en zorgen ervoor dat er snel energie beschikbaar is voor het lichaam. De bloedsuikerspiegel stijgt snel en daalt ook weer snel.
Meervoudige koolhydraten worden ook wel langzame koolhydraten genoemd. Deze koolhydraten worden langzaam in het bloed opgenomen en geven langzaam energie af. De bloedsuikerspiegel stijgt langzaam en daalt dan geleidelijk. Het is beter voor je lichaam wanneer de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt.

Hypoglykemie
Hypoglykemie is een verschijnsel waarbij sprake is van een lage of een sterk schommelende bloedsuikerspiegel. Dit kan veroorzaakt worden door diabetes, maar ook door een dieet dat teveel suikers en suikerhoudende producten (snelle koolhydraten) bevat. Wanneer je last hebt van hypoglykemie, is het dan ook aan te raden om suiker en suikerhoudende producten uit je dieet te schrappen. Ook is het verstandig voorzichtig te zijn met producten die cafeïne bevatten. Net als suiker werkt cafeïne oppeppend en kan het schommelingen versterken. Daarnaast is het aan te raden om meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag te eten in plaats van drie grote maaltijden op een dag. Zo houd je je bloedsuikerspiegel stabieler. Ook is het verstandig om, wanneer je koolhydraatrijke producten eet, te kiezen voor volkoren producten (volkoren brood, volkorenpasta, zilvervliesrijst). Deze producten bevatten met name de langzame koolhydraten. Doordat deze koolhydraten langzaam energie afgeven zorgen ze voor minder heftige schommelingen.

Klachten bij hypoglykemie kunnen zijn:

·       Vermoeidheid
·       Slap voelen
·       Hardkloppingen
·       Hongergevoel tussen maaltijden door
·       Transpiratie
·       Trillen
·       Hoofdpijn
·       Concentratiestoornissen
·       Snel geprikkeld zijn
·       Nervositeit
     Indien je last hebt van bovengenoemde symptomen is het aan te raden om hierover contact op te nemen met een huisarts. Indien nodig kan de huisarts je verwijzen naar een diëtist.
In welke producten zitten koolhydraten?
Koolhydraten zijn te vinden in alle producten waar zetmeel, suiker of glucose- fructosestroop in zit. Voorbeelden zijn:

Brood
Pasta
Rijst
Aardappels
Ontbijtkoek
Snoep
Taart
Koekjes
Limonade
Frisdrank
Vruchtensap

Dit zijn de voor de hand liggende producten. Maar ook in producten als melk, yoghurt en fruit zitten koolhydraten. 

Koolhydraatarm dieet
Er kunnen diverse redenen zijn dat je ervoor kiest om koolhydraatarm te gaan eten, bijvoorbeeld omdat je gewicht wil verliezen of omdat je gezondheidsklachten ervaart. Het is altijd aan te raden om contact te zoeken met een diëtist wanneer je koolhydraatarm wil gaan eten. Je kunt ook eerst eens proberen om koolhydraatbeperkt te gaan eten. Je eet dan wel koolhydraatrijke voeding, maar kiest er voor om de snelle koolhydraten weg te laten uit je dieet. Kortom: suiker weglaten en kiezen voor volkorenproducten. Dat kan al helpen om gewicht te verliezen en je fitter te voelen. Blijkt het niet genoeg, dan kun je er voor kiezen om koolhydraatarm te eten. Koolhydraatarm betekent niet dat je de koolhydraten volledig moet schrappen. Het lichaam heeft tenslotte koolhydraten nodig om te functioneren. Volgens de Gezondheidsraad zou bij een volwassene 40 tot 70 procent van de calorieën uit koolhydraten moeten komen. Wanneer meer dan 70 procent van de calorieën die je binnenkrijgt uit koolhydraten bestaat zal het lichaam de koolhydraten die het binnenkrijgt uit voeding vooral verbranden. Als je veel koolhydraatrijke voeding nuttigt en als je daarnaast meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, haalt het lichaam vooral energie uit koolhydraten. Het lichaam slaat dan vooral het vet uit de voeding op. Dit kan leiden tot overgewicht. Op de verpakkingen van voedingsmiddelen staat hoeveel koolhydraten per 100 gram een product bevat. Bij een koolhydraatarm dieet kun je onder andere gebruik maken van de volgende producten:

Groenten
Vlees
Vis
Zuivel (beperkt)
Koolhydraatarm brood
Noten (beperkt)
Fruit (beperkt)
Eieren
Mayonaise
Lijnzaad
Ongezoete sojamelk

Meningen over koolhydraatarm eten
De meningen zijn nogal verdeeld wat betreft het koolhydraatarme dieet. Op de ene website lees je dat het zeer slecht voor je is, op een andere website staat dat het fantastisch is. Het is aan te raden om verschillende informatiebronnen te raadplegen en advies in te winnen bij een diëtist. Zo kun je zelf beslissen of deze leefwijze iets voor jou is.


Bronvermelding

Lemmers, Y, 2009. Opgewicht: grip op koolhydraten. Uden: Incido

Voedingscentrum, Hypoglykemie, geraadpleegd op 1 juni 2014, http://www.hypoglykemie.nl

Voedingscentrum, Koolhydraten, geraadpleegd op 31 mei 2014, http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx

Diabetesfonds, Wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten?, geraadpleegd op 1 juni 2014, http://www.diabetesfonds.nl/faq/wat-het-verschil-tussen-snelle-en-langzame-koolhydraten

Praktijk voor natuurgeneeskunde, Hypoglycemie, geraadpleegd op 1 juni 2014, http://www.natuurgeneeskunde-praktijk.nl/index.php?pagina=hypoglycemie


© 2014, Ramona den Dekker-Gressie


1 opmerking:

  1. Zie in het juli nummer van Runner's world ook een artikel over Koolhydraatarm eten!

    BeantwoordenVerwijderen