Koolhydraten en koolhydraatarm
eten
Door
Ramona den Dekker | 4 juni 2014
Inleiding
Wanneer
je op internet zoekt naar informatie over koolhydraten en koolhydraatarm eten
levert dat niet altijd goede resultaten op. Artikelen geven beperkte informatie
of geven juist teveel informatie waardoor de lezer interesse verliest. Soms is
het taalgebruik te ingewikkeld. Vaak zijn de artikelen niet objectief. Dit
artikel is bedoeld om kort, helder en objectief informatie te geven over
koolhydraten en koolhydraatarm eten.
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten
geven het lichaam dus energie. Vooral de hersenen en rode bloedcellen hebben
koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. In de darmen worden de
koolhydraten omgezet in glucose. Dit
wordt in het bloed opgenomen als bloedsuikers en gebruikt als brandstof voor
het lichaam. Koolhydraten kun je verdelen in enkelvoudige koolhydraten en
meervoudige of complexe koolhydraten.
Enkelvoudige
koolhydraten worden ook wel snelle koolhydraten genoemd. Deze koolhydraten
worden snel opgenomen in het bloed en zorgen ervoor dat er snel energie
beschikbaar is voor het lichaam. De bloedsuikerspiegel stijgt snel en daalt ook
weer snel.
Meervoudige
koolhydraten worden ook wel langzame koolhydraten genoemd. Deze koolhydraten
worden langzaam in het bloed opgenomen en geven langzaam energie af. De
bloedsuikerspiegel stijgt langzaam en daalt dan geleidelijk. Het is beter voor
je lichaam wanneer de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt.
Hypoglykemie
Hypoglykemie
is een verschijnsel waarbij sprake is van een lage of een sterk schommelende
bloedsuikerspiegel. Dit kan veroorzaakt worden door diabetes, maar ook door een
dieet dat teveel suikers en suikerhoudende producten (snelle koolhydraten)
bevat. Wanneer je last hebt van hypoglykemie, is het dan ook aan te raden om
suiker en suikerhoudende producten uit je dieet te schrappen. Ook is het
verstandig voorzichtig te zijn met producten die cafeïne bevatten. Net als
suiker werkt cafeïne oppeppend en kan het schommelingen versterken. Daarnaast
is het aan te raden om meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag te eten
in plaats van drie grote maaltijden op een dag. Zo houd je je
bloedsuikerspiegel stabieler. Ook is het verstandig om, wanneer je
koolhydraatrijke producten eet, te kiezen voor volkoren producten (volkoren
brood, volkorenpasta, zilvervliesrijst). Deze producten bevatten met name de
langzame koolhydraten. Doordat deze koolhydraten langzaam energie afgeven
zorgen ze voor minder heftige schommelingen.
Klachten
bij hypoglykemie kunnen zijn:
· Vermoeidheid
· Slap voelen
· Hardkloppingen
· Hongergevoel tussen maaltijden
door
· Transpiratie
· Trillen
· Hoofdpijn
· Concentratiestoornissen
· Snel geprikkeld zijn
· Nervositeit
Indien
je last hebt van bovengenoemde symptomen is het aan te raden om hierover
contact op te nemen met een huisarts. Indien nodig kan de huisarts je verwijzen
naar een diëtist.
In welke producten zitten
koolhydraten?
Koolhydraten
zijn te vinden in alle producten waar zetmeel, suiker of glucose-
fructosestroop in zit. Voorbeelden zijn:
Brood
Pasta
Rijst
Aardappels
Ontbijtkoek
Snoep
Taart
Koekjes
Limonade
Frisdrank
Vruchtensap
Dit zijn
de voor de hand liggende producten. Maar ook in producten als melk, yoghurt en
fruit zitten koolhydraten.
Koolhydraatarm dieet
Er kunnen
diverse redenen zijn dat je ervoor kiest om koolhydraatarm te gaan eten, bijvoorbeeld
omdat je gewicht wil verliezen of omdat je gezondheidsklachten ervaart. Het is
altijd aan te raden om contact te zoeken met een diëtist wanneer je
koolhydraatarm wil gaan eten. Je kunt ook eerst eens proberen om
koolhydraatbeperkt te gaan eten. Je eet dan wel koolhydraatrijke voeding, maar
kiest er voor om de snelle koolhydraten weg te laten uit je dieet. Kortom:
suiker weglaten en kiezen voor volkorenproducten. Dat kan al helpen om gewicht
te verliezen en je fitter te voelen. Blijkt het niet genoeg, dan kun je er voor
kiezen om koolhydraatarm te eten. Koolhydraatarm betekent niet dat je de
koolhydraten volledig moet schrappen. Het lichaam heeft tenslotte koolhydraten
nodig om te functioneren. Volgens de Gezondheidsraad zou bij een volwassene 40
tot 70 procent van de calorieën uit koolhydraten moeten komen. Wanneer meer dan
70 procent van de calorieën die je binnenkrijgt uit koolhydraten bestaat zal
het lichaam de koolhydraten
die het binnenkrijgt uit voeding vooral verbranden. Als je veel
koolhydraatrijke voeding nuttigt en als je daarnaast meer calorieën
binnenkrijgt dan je verbruikt, haalt het lichaam vooral energie uit
koolhydraten. Het lichaam slaat dan vooral het vet uit de voeding op. Dit kan
leiden tot overgewicht. Op
de verpakkingen van voedingsmiddelen staat hoeveel koolhydraten per 100 gram
een product bevat. Bij een koolhydraatarm dieet kun je onder andere gebruik
maken van de volgende producten:
Groenten
Vlees
Vis
Zuivel
(beperkt)
Koolhydraatarm
brood
Noten
(beperkt)
Fruit
(beperkt)
Eieren
Mayonaise
Lijnzaad
Ongezoete
sojamelk
Meningen over koolhydraatarm eten
De
meningen zijn nogal verdeeld wat betreft het koolhydraatarme dieet. Op de ene
website lees je dat het zeer slecht voor je is, op een andere website staat dat
het fantastisch is. Het is aan te raden om verschillende informatiebronnen te
raadplegen en advies in te winnen bij een diëtist. Zo kun je zelf beslissen of
deze leefwijze iets voor jou is.
Bronvermelding
Lemmers,
Y, 2009. Opgewicht: grip op koolhydraten.
Uden: Incido
Voedingscentrum,
Hypoglykemie, geraadpleegd op 1 juni
2014, http://www.hypoglykemie.nl
Voedingscentrum,
Koolhydraten, geraadpleegd op 31 mei
2014, http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx
Diabetesfonds,
Wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten?, geraadpleegd op 1
juni 2014, http://www.diabetesfonds.nl/faq/wat-het-verschil-tussen-snelle-en-langzame-koolhydraten
Praktijk
voor natuurgeneeskunde, Hypoglycemie, geraadpleegd op 1 juni 2014, http://www.natuurgeneeskunde-praktijk.nl/index.php?pagina=hypoglycemie
© 2014, Ramona den Dekker-Gressie
Zie in het juli nummer van Runner's world ook een artikel over Koolhydraatarm eten!
BeantwoordenVerwijderen